Gå til hoved indhold

Udgangspunktet er unikt

Det er ikke kun de enkeltstående arkitektoniske værker, der betyder noget. Den gennem tiden skabte bebyggelsesstruktur og kommunens grønne karakter er også vigtige dele af det gode udgangspunkt.

Kulturarven er omfattende. Gentofte rummer en arkitektonisk kulturarv, som er unik. Den skal også fremover gives helt særlig opmærksomhed, således at kulturarven fortsat kan berige os og kan gives videre til de kommende generationer.

Gentofte Kommune er rig på arkitektonisk interessante bygninger og bebyggelser samt karakterfulde grønne områder, og kommunen rummer frodige villakvarterer, travle bydelscentre og en attraktiv kyststrækning.

En visionær kommune

Der har gennem tiderne været udført visionær planlægning og for sin tid moderne byggeri. Det ses blandt andet i Blidahparken, som var 30'ernes første parkbebyggelse, i den modernistiske bebyggelse Bellavista i Klampenborg tegnet af Arne Jacobsen og i de mange fine villaer af høj arkitektonisk værdi, som private bygherrer har opført i kommunen.

En række af landets dygtigste arkitekter har haft opgaver med at tegne bygninger: fx Thorkild Henningsen, Karen og Ebbe Clemmesen, Mogens Lassen, Henning Larsen, Erik Christian Sørensen, Otto von Spreckelsen. Fra nyere tid kan nævnes Zaha Hadid, som har tegnet tilbygningen til Ordrupgaard. 

Der er også fine eksempler på tidligere tiders fokus på arkitektoniske detaljer i butikkers indretning og skiltning. Det ses i flere af butikkerne i kommunens indkøbsstrøg.

Inden for landskabsarkitekturen satte G. N. Brandt sit præg på kommunen. Med Hellerup Strandpark, skabte  han måske Danmarks første park, som bevidst er anlagt ud fra funktionalismens ideer og tanker. Ligeledes planlagde han Mariebjerg Kirkegård og kapel (som er tegnet af Fritz Schlegel), der i Danmarks kulturkanon er udpeget som et af de ti mest betydningsfulde arkitekturværker i Danmark.

Det er ikke kun de enkeltstående arkitektoniske værker, der betyder noget. Den gennem tiden skabte bebyggelsesstruktur og kommunens grønne karakter er også vigtige dele af det gode udgangspunkt. Det er i bebyggelsesstrukturen, man kan aflæse kommunens udvikling, og det er de mange villaområder og parker, der udgør det grønne Gentofte. Der er i denne struktur også skabt vigtige udsigtslinjer, som kan være vigtige at bevare.

Registrering af bevaringsværdierne

Den bygningsmæssige kulturarv er dokumenteret i en omfattende registrering, der blev foretaget i 2003-2004. Alle bygninger i kommunen opført før 1970 er blevet registreret og vurderet med hensyn til deres bevaringsværdi.

Vurderingen af de enkelte bygninger i kommunen kan ses med et opslag i kortet med alle de SAVE registrerede bygninger i Gentofte Kommune.

SAVE registrerede bygninger i Gentofte Kommune

Der kan læses mere om kommunens historie, de bevaringsværdige bygninger og bymiljøer i publikationen Atlas over bevaringsværdige bygninger og bymiljøer.

Tilbygning til Ordrupgaard tegnet af Arkitekt Zaha Hadid.

Tilbygning til Ordrupgaard, Arkitekt Zaha Hadid, 2005. Tilbygningen er opført efter en arkitektkonkurrence. Dommerkomiteen begrundede bl. a. valget af dette projekt med, at det “modstiller det eksisterende bygningsanlæg med en ligeværdighed, men samtidig også med en kontrasterende klarhed”.