Gå til hoved indhold

Bevaringsværdige bygninger og bymiljøer

Læs mere om SAVE-registreringen af bygningerne i Gentofte Kommune og udpegningen af de bevaringsværdige bygninger og bymiljøer her.

I 2003-2004 blev der foretaget en SAVE-registrering af bevaringsværdierne for alle bygninger i kommunen opført før 1970. Omkring 15.000 bygninger blev registreret og givet en karakter fra 1-9.

I Gentofte er det besluttet, at alle bygninger med karakteren 1-4 er bevaringsværdige. Det drejer sig om ca. 4.500 bygninger. De er indføjet som sådan i kommuneplanen og er endvidere udpeget i lokalplaner. De udpegede bygninger kan derfor ikke rives ned, ombygges eller på anden måde ændres uden tilladelse fra Kommunalbestyrelsen. Dette gælder også dør-, vindues- og altanudskiftninger, ændringer i materialevalg, farvesætning, vinduesformater og udformning i øvrigt.

SAVE-registreringen er et værktøj, der både kan bruges til vurdering og formidling af kulturarven.

Den oprindelige registrering, der blev foretaget i et samarbejde mellem Gentofte Kommune og Kulturarvsstyrelsen, er beskrevet i publikationen Gentofte - Atlas over bevaringsværdige bygninger og bymiljøer. I den kan du også læse om en række lokale bymiljøer. Publikationen kan læses her.

Både bymiljøer og bygninger er indsat i en landskabs og kulturhistorisk sammenhæng, en række bebyggelseskategorier er tematiserede, og der er anført en kort biografi på nogle af de mest fremtrædende arkitekter.

Vurderingen af de enkelte bygninger i kommunen kan ses med et opslag i kortet SAVE registrerede bygninger i Gentofte Kommune.

Se de SAVE registrerede bygninger i Gentofte Kommune her.

SAVE-registrering

SAVE står for Survey of Architectural Values in the Enviroment. Det er en metode til kortlægning af de arkitektoniske værdier i det fysiske miljø.

Med metoden vurderes en bygning på fem parametre: den arkitektoniske værdi, den kulturhistoriske værdi, den miljømæssige værdi, originalitet og tilstand. Det er kun bygningernes ydre, der tages med i vurderingen.

På baggrund af disse vurderinger er bygningerne blevet tildelt en bevaringsværdi i form af karakterer mellem 1 og 9, hvor 1 angiver den højeste bevaringsværdi.

Bygningerne inddeles i 3 kategorier. Bygninger med karakteren 1-3 har høj bevaringsværdi, bygningerne med karakteren 4-6 har middel bevaringsværdi, mens bygninger med karakteren 7-9 har lav bevaringsværdi.

Rækkehusbebyggelsen Ermelundshusene

Rækkehusbebyggelsen Ermelundshusene er opført i 1949 i 1½ etage med uudnyttet spidsloft. Typisk er husene opført i mindre grupper med 3-4 huse sammenhængende i parklignende omgivelser og udgør samlet set ét bevaringsværdigt bymiljø. Bebyggelsen er tegnet af arkitekterne Viggo Møller-Jensen og Mogens Black-Petersen. Husene er placeret i ét stort naturpræget grønt fællesareal med den fredede Pæredam som det centrale landskabselement.