Arkitekturen i Gentofte viser respekt for kulturarven og mod til fornyelse. Vi skaber med omtanke - sammen. Med kvalitet, for livskvalitet. Det sker med øje for den enkeltes ønsker samt helheden og den grønne kommune.
Det arkitektoniske udgangspunkt i Gentofte er unikt. Gentofte Kommune er rig på arkitektonisk interessante bygninger og bebyggelser samt karakterfulde grønne parker, frodige villakvarterer, en attraktiv kyststrækning og andre fine landskabselementer.
Kulturarven skal også fremover gives særlig opmærksomhed, således at den kan berige os og kan gives videre til de kommende generationer.
Helheden skal respekteres
Ved om- og nybyggeri skal helheden i området respekteres. Det handler om størrelse, materiale- og farvevalg, placering på grunden, indpasning i landskabet, autenticitet mv. Der skal være plads til individuelle ønsker og nye udtryksformer, men det skal ske med arkitektonisk kvalitet og dermed også med forståelse for stedets ånd.
Ny arkitektur skal afspejle den tid, vi lever i, og den måde vi lever på. Man kan lade sig inspirere af den kulturelle bygningsarv, men det er sjældent en god ide blot at kopiere den. Der skal være plads til fornyelse og arkitektonisk kreativitet af høj kvalitet.
Nye æstetiske udtryksformer, nye materialer og teknologier kan indpasses, når de indgår i et kvalitetsbyggeri skabt med arkitekturfaglig omtanke og med respekt for det eksisterende miljø.
Gentofte er en af landets tættest befolkede kommuner, og eventuel fortætning skal ske med omtanke, og med opmærksomhed på at byens grønne struktur skal bevares.
En fælles forståelse
Vi er sammen om at fremme god arkitektur. Når alle relevante parter deltager i processerne med ombygning og nye byggerier og anlæg, kan projekterne kvalificeres, og der kan skabes forståelse for de tanker, der ligger bag.
Gentofte Kommune kan gennem lokalplanlægning og i byggesagsbehandlingen sikre, at de bærende bevaringsværdier ikke går tabt.
For at bevare og udvikle arkitekturen er det vigtigt, at der opbygges en generel forståelse af kommunens unikke karakter og sammenhængen mellem god arkitektur og stedet, hvor man bygger. Der skal være en god balance mellem den enkeltes mulighed for at opfylde sine bygningsmæssige ønsker og behov og hensynet til helhedsbetragtninger i fællesskabets interesse.
Arkitekturpolitikken sætter rammerne for, hvordan de eksisterende kvaliteter og helheder kan bevares samtidigt med, at der gives plads til udvikling og individuelle behov.